Beşiktaş Hukuk Kurulu Başkanı Altın Mimir, Tüzük Tadili ile İlgili Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu.
Beşiktaş’ın yeni anayasası için çok heyecanlıyım.
İnşallah, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün yeni anayasasını büyük bir katılımla, çoğulcu bir şekilde belirlemenin heyecanı içerisindeyim.
Kurucularımızın isimleri, yeni tüzükte belirlenecek.
En eski kurucularımızın isimlerinin yeni tüzükte belirlenmesi bizim için heyecan verici. Tespit edilebilmeleri adına müzemizde inanılmaz çalışmalar yaptık. En eski tüzüklerimizi çıkardık.
Tüzüğümüzde bir kısım eksiklikler var.
Tüzüğümüzde bir kısım eksiklikler olduğunu gördük. Tartışmalara sebebiyet veren olguların tüzükte yeterince net olmadığını, yetki karmaşası olduğunu, yetkilerin başlangıç ve bitiş sürelerinin tam olarak sınırlanmadığını, bunlarda belirsizlikler olduğunu ve bu belirsizlikten kulübümüzün zarar gördüğünü fark ettik.
Şeffaflık için tüzüğümüzü web sayfamızda yayınladık.
Tüzüğümüzü şeffaflık adına web sayfamızda yayınladık. Yayınlarken, bütün genel kurul üyelerimizin kolaylıkla değişiklikleri takip edebilmeleri için mevcut hali ve değiştirilmiş halini farklı şekillerde yazarak izlemelerini sağladık. Amacımız şuydu: Bu yönetimin tüzüğü değil, Beşiktaş’ın tüzüğü. Herkesin arzularını, eleştirilerini bize bildirmesini, birlikte gidermeyi istedik.
Tüzüğümüzde gayrimenkullerin satılacağına dair tek bir ima dahi yok.
Bu tartışmanın çıkma sebebini anlamakta güçlük çekiyorum. Bizim tüzüğümüz toplam 76 madde ve 3 geçici madde bulunmakta ve bu maddelerin hiçbirinde gayrimenkullerin satılacağına dair tek bir ima dahi yok. Tüzüğümüzü ilk günden beri yayınladık. Bakanlığa gitti, bakanlıktan onay aldı. Kulübe ait bir taşınmazı herhangi bir kimseye, herhangi bir kuruma vermesi söz konusu dahi değil. Bilakis, bu tüzük tadilatının çıkış sebebi de, bizim gerçekten de çok sayıda gayrimenkulümüz olduğu halde yeteri kadar ticari olarak faydalanamıyor olmamızdan kaynaklıydı. Uzun vadeli kira sözleşmeleri yapılmış, bu uzun vadeli kira sözleşmelerinin içerisinde 26 yıllıklar var, 30 yıllıklar var. Yasa gereği bunlar 10 yıl daha uzuyor. Son yıllarda ülkemizde yaşanan enflasyonu hepimiz biliyoruz, böyle bir ortamda esasen gayrimenkul zengini bir kulüpken, bu gayrimenkullerden kira geliri elde edemez olmuşuz. Kira bedellerimiz bizim ortak alan giderlerini karşılamaz hale gelmiş. Öte yandan, kiracımız alt kiralamalar yapmış ve inanılmaz zengin olmuş. Bu hukuki değildir ama sözleşmeye imza atılmış. Biz taşınmazlarda ciddi manada faydalanarak onu kulüp lehine ciddi manada kullanma şansına sahip değiliz bugün itibariyle. Esasen, bir nevi magna carta yaptık burada. Yönetimin kendi haklarını ve yetkilerini kısıtladı, çünkü Beşiktaş sadece ve sadece Beşiktaş için yönetilmelidir. Bütün yönetim kurullarına şu zorunluluğu getirdik: Siz yapmış olduğunuz her türlü işlemle sadece yönetimde olduğunuz süre için bu yetkileri kullanabilirsiniz. Veyahut, bir yönetime verilen yetki sadece o dönem için verilir, bir sonraki yönetim eski yönetime verilen yetkiyi kullanamaz dedik. Başkanımız, bugüne kadar var olan tek imzayla kulübü temsil yetkisini ortadan kaldırdı. Yanına mutlaka yönetim kurulundan birisinin imzası, çifte imza zorunluluğu getirdi. Dedik ki, 10 yılın üzerinde kiralama yapılmak istenirse, mutlaka genel kuruldan izin almalı.
Bütün kurullarımızda mutlaka bir kadın zorunluluğu getirdik.
Bütün kurullarımızda, hem asil üyeliklerde hem yedek üyeliklerde mutlaka bir kadın zorunluluğu getirdik. Kadınların genel kurul üyeliği için katılımlarını arttırmak ve daha çok kadının masada olabilmesi amacıyla kadınlar için tek referans getirdik ve giriş aidatında yarı yarıya ödeme zorunluluğu getirdik. Bunu aynı zamanda üniversite öğrencilerimiz için de aynı şeyi getirdik. Biz gençleşmek ve genç dinamikten faydalanmak istiyoruz. Öte yandan, engellilere, Beşiktaş’a gerçekten katkı vermiş sporcularımıza, gazilerimize, şehit ailelerine, sporcularımıza olumlu manada düzenlemeler yaptık. Gazilerimiz, şehit aileleri giriş ücreti ödemeden tek referansla direkt genel kurul üyesi olabilecekler.